Valentin Inzko: Dati ime studentskom domu po ratnom zločincu je anticivilizacijski!

Danas na vječni počinak ispraćamo devetero ljudi, započeo je Inzko, a mnogo je onih čija tijela nikad nisu pronađena. Visoki predstavnik je zatim zamolio sve one koji imaju informacije koje bi mogle pomoći u pronalasku ostalih žrtava, da se obrate institucijama i pomognu im u potrazi.

“Dati ime studentskom domu po ratnom zločincu je neljudski, a ujedno je i izrugivanje pravim ljudskim vrijednostima”, kazao je, pozvavši nadležne da promijene ime studentskog doma u ime budućnosti i novih generacija.

Da se istina pronese svijetom, istakao je, niko nije više učinio od herojskih majki Srebrenice.

“One zaslužuju naše divljenje i našu podršku. Jedna od njih je bila rahmetli Hatidža Mehmedović, koja je svoje blago, kako je nazvala svoju porodicu, pokopala u Potočarima. Znala bi reći: ‘Samo da kažu da im je žao što su to učinili ili, bar, da im vidim na licu, u oku, da se kaju. Mom srcu bi bilo lakše'”, prisjetio se Inzko.

Samo pet godina nakon što je sahranila svog sina, Hatidža je javno pozvala sve one koji su učestovali u izvršavanju genocida u Srebrenici da, ako imaju potrebu, posjete mezarje u Potočarima i zatraže oprost.

“Želim da ovaj svojevrsni Hatidžin testament bude planetarno prepoznat kao što je i sama Srebrenica. Oprostom pobjeđuje čovječanstvo, pobjeđuje ljudskost”, zaključio je Inzko.