Ni po koju cijenu predsjednik HDZ-a ne želi ispustiti ove finansijske poluge moći, jer su one garant njegovog opstanka na vlasti i u politici, sa posebnim akcentom na interesne biznis krugove kojima i sam pripada.

Vrhunac Čovićeve političke drskosti mogli smo vidjeti prošle sedmice kada je dao izjavu kako će “UIO BiH biti hrvatska i ni sa kim je nećemo dijeliti“. Preciznije, UIO će biti HDZ-ova, odnosno “vlasništvo” Čovićeve interesne klike. Poručio je ovo Čović nakon sastanka sa liderima SDA i SNSD-a Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom, na kojem je razgovarano upravo o raspodjeli ključnih pozicija i imenovanjima. Bila je to ujedno i njegova reakcija na Izetbegovićevu izjavu da će pokušati da Bošnjaci dobiju poziciju UIO BiH.

Podsjećamo, Bošnjaci više od dvije decenije nemaju kontrolu nad državnim i federalnim finansijama.

Gdje to piše da je UIO hrvatska? Gdje piše da po vertikali sve finansije pripadaju isključivo Hrvatima?

Krenimo redom. Otkako je potpisan Vašingtonski sporazum 1994. godine, ključeve federalne sehare drže isključivo Hrvati.

Federalna ministrica finansija je Jelka Milićević, Čovićeva bliska saradnica još iz vremena kada je on harao u mostarskom Sokolu. Državni ministar finansija je Vjekoslav Bevanda. Miličević i Bevanda su istovremeno članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i to s pravom veta. Njih dvoje su i članovi Fiskalnog vijeća BiH.

Pravo veta ima još ministar finansija iz Vlade Republike Srpske, dok su bošnjački članovi UO UIO samo formalni, bez prava glasa.

Upravom za indirektno oporezivanje upravlja Čovićev odani i vjerni čovjek Miro Džakula. To suštinski znači da carinskom politikom države upravlja Čović, jer konotroliše kompletan državni uvoz i izvoz. U jednom mandatu Bošnjaci su kontrolisali UIO kada je direktor bio Kemal Čaušević.

Agencijom za nadzor nad osiguranjima FBiH upravlja Dinko Musulin. Odluke ove agencije, koja je samostalna i neovisna, su izvršne i konačne.

U Federaciji BiH, kada govorimo o finansijama, jedina pozicija na kojoj je Bošnjak čelnik jeste direktor Porezne uprave FBiH. No, zasigurno predsjednik HDZ-a ne bi to dopustio, da se ne radi o poziciji koju direktno kontroliše njegova Jelka Miličević. Sve odluke koje Šerif Isović kao direktor donesen moraju ići na reviziju u Ministarstvo finansija FBiH.

Preciznije, Miličević odobrava sve isplate i u drugostepenom postupku donosi odluke o poreznim dužnicima. Svojim odlukama HDZ-ova ministrica može poništiti sve odluke Porezne uprave FBiH.

Ministarstvo finansija BiH u mandatu 2006. – 2010. vodio je Dragan Vrankić iz HDZ-a, a u mandatu 2010. – 2014. naslijedio ga je Nikola Špirić iz SNSD-a. Na čelu ovog ministarstva u periodu 2014. – 2018. je Vjekoslav Bevanda, a imenovan je i u mandatu 2018- 2022.

Viceguvernerka Centralne banke BiH u mandatnom periodu 2013- 2017 bila je Čovićeva kuma Ankica Kolobratić, a trenutno na toj funkciji je visoka dužnosnica HDZ-a iz Hercegovine Želimira Raspudić.

Na čelu Direkcije za ekonomsko planiranje BiH bila je Ljerka Marić, a sada je Zoran Zeljko iz Širokog Brijega.

Glavni revizor institucija Bosne i Hercegovine bio je Dragan Vrankić, koji je preminuo krajem prošle godine i ta je pozicija još uvijek upražnjena.