U Sarajevu bi od novembra sljedeće godine trebao biti zabranjen ugalj

Počela je izrada Akcionog plana strategije ograničenja korištenja čvrstih goriva za period od 2021. do 2031. godine.

Odluka o izmjenama i dopunama odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, koju je vlada utvrdila juče, obavezuje da se Akcionim planom uvrsti i zabrana posjedovanja i korištenja uglja u individualnim i kolektivnim objektima za stanovanje te privrednim i objektima društvene infrastrukture, ukazali su iz Vlade KS.

“Akcionim planom će biti jasno definisano ko, šta i u kojem vremenskom periodu treba uraditi kada je riječ o moratoriju na korištenje čvrstih goriva. U prvom redu se to odnosi na zabranu posjedovanja i korištenja uglja dok će se neke druge mjere uvoditi postepeno, s obzirom na to da je riječ o desetogodišnjem planu. Ukoliko se ispoštuju sve mjere iz Akcionog plana, zabrana posjedovanja i korištenja uglja uvodi se od 1. novembra 2021. godine”, naveo je kantonalni ministar prostornog uređenja građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić.

Plan će utvrditi i iznos finansijskih sredstava sa subvencioniranje i dinamiku realizacije obaveza u vezi s moratorijem korištenja uglja.

Kako je obrazložio ministar Kapidžić, u izradu i implementaciju Akcionog plana bit će uključeni svi organi i institucije u Kantonu Sarajevo, pod rukovodstvom stručne komisije koju će formirati Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Kako su istakli, zaduženi su svi organi i institucije u Kantonu da pristupe stvaranju pravnih pretpostavki za ograničenje korištenja čvrstih goriva, a koje se prije svega odnose na iniciranje izmjena i dopuna odgovarajućih zakonskih i podzakonskih propisa na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, ali i izmjene i dopune, kao i donošenje novih propisa u Kantonu Sarajevo.

Iz Vlade Kantona Sarajevo su poručili da posebno treba voditi računa da se utvrde dodatne nadležnosti inspekcije i kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi nadzora nad primjenom mjere zabrane posjedovanja i korištenja uglja.

Vlada će donijeti odluku o zabrani posjedovanja i korištenja uglja, nakon što se ispoštuju mjere iz Akcionog plana, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *