U Sarajevu 12 novozaraženih, gotovo 3.000 građana se prijavilo za vakcinaciju

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo od testiranih 713 osoba potvrđeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od Covid-19 infekcije oporavilo se 13 naših sugrađana. U istom periodu nije bilo preminulih od posljedica infekcije ovim virusom.

Trenutno su na bolničkom liječenju 32 pacijenta, od kojih 21 ima akutnu infekciju, dok su ostali postcovid ili sumnjivi. Na KCUS-u se liječi 19, a u Općoj bolnici 13 pacijenata. Jedan pacijent je na respiratoru, a tri koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 91 aktivni slučaj Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su 733 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.909 osoba zaraženih koronavirusom i 51.530 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 12, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 20.

U covid-ambulantama Doma zdravlja KS pregledano je 50 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječene. Na drive-in punktu na Vrbanji i u covid-ambulantama uzeto je ukupno 217 PCR brisova.

U toku proteklog dana na Zetri je aplicirano 2.767 doza vakcina. Prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, vakcinacija građana i zaposlenika u oblasti obrazovanja, policije i inspekcije se nastavlja i danas. Mole se svi pozvani da poštuju termine svoje vakcinacije.

“Uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance od 1,5 do 2 metra, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period te izbjegavanje gužvi i pomenutih prostora. Sve osobe s akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i općom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe”, ponovo savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave poštivati sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *