U beogradskim protestima povrijeđeno 19 osoba, više od 70 uhapšenih

U jednom momentu je dio okupljenih ispred Narodne Skupštine u Beogradu oborio ogradu i pokušao da uđe u zgradu, policija ih je vratila nakon čega je uslijedilo nekoliko sati bacanja kamenica, flaša, topovskih udara i drugih predmeta na Žandarmeriju.

Nešto prije ponoći policija je krenula da reaguje i da rastjeruje demonstrante, uhapšeno je više od 70 osoba, prenose srbijanski mediji. Kod Bulevara Kralja Aleksandra policija je ispalila suzavac, a demonstranti su potisnuti do Resavske ulice.

Foto: Nova RSFoto: Nova RS

Ekipe Hitne pomoći su nakon protesta zbrinule najmanje 19 povrijeđenih osoba među kojima ima i novinara, ali i policije. Jedan dio demonstranata koji je pretežno i pravio nered i gađao policiju sve vrijeme je branio novinarima, fotografima i snimateljima da obavljaju svoj posao.

Foto: BetaFoto: Beta

Dok su bacali predmete na policiju pogodili su i fotoreportera Bete koji je hospitalizovan zbog povreda glave. Napadani su i drugi novinari tokom protesta, no bez ozbiljnijih povreda.

Situacija se smirila nakon ponoći, a Žandarmerija je uspješno rastjerala demonstrante.

U drugim gradovima u kojima su sinoć održani protesti, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Zrenjaninu, Leskovcu, Čačku, Užicu, Kraljevu, Kruševcu, građani su se okupili na gradskim trgovima, prošetali su ulicama nakon čega su se mirno razišli bez incidenata.

Protesti su održani uprkos donesenoj mjeri zabrane okupljanja više od 10 osoba na javnom mjestu.