“Terex” blokirao račune RiTE Ugljevik

Preduzeće “Terex-Inženjering” blokiralo je račune Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik kako bi prinudno naplatilo tri miliona maraka,  saopšteno je iz RiTE Ugljevik dodajući da ih je to dovelo u tešku situaciju. 

Naplata se vrši po rješenju Okružnog privrednog suda u Bijeljini, a po tužbenom zahtjevu pokrenutom još 2006. godine. Riječ je o zahtjevu za naknadu štete zbog nezaključenja i neizvršenja ugovora o otkrivci čvrste mase, po tenderu iz 2003. godine.

Različiti sudovi su u više navrata donosili različite odluke, jedni u korist Rudnika i termoelektrane Ugljevik drugi u korist “Terex-Inženjeringa”, a po tim presudama su više puta naplaćivana i vraćana sredstva na račun preduzeća.

Posljednjom odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske iz maja ove godine preduzeću iz Bijeljine je dosuđen iznos od tri miliona maraka, a iz Ugljevika najavljuju žalbu.

Preduzeće će ponovo uputiti žalbu Višem privrednom sudu u Banjaluci gdje očekuje dosljednost Višeg privrednog suda u Banjaluci, na način da će se pridržavati ranije zauzetih stavova, što će omogućiti povrat finansijskih sredstava ovom preduzeću”, saopšteno je iz RiTE Ugljevika.

Prema njihovim riječima  ponovnom blokadom računa koja je izvršena u utorak  onemogućen je nesmetan rad i izmirenje redovnih obaveza što je, navodi se u saopštenju, neralna situacija s obzirom da je obaveza prema “Terex-Inženjeringu” izmirena još 2014. godine.