Tadić: Vučić je namjerno provocirao Hrvatsku

Bivši predsjednik Srbije i lider SDS Boris Tadić u intervjuu za Nova.rs kaže da je sve oko planirane posjete Aleksandra Vučića Jasenovcu – provokacija. Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije je morao da obavijesti hrvatsku vladu o svojim planovima, a ovo što se desilo je samo Vučićeva “kvazipatriotska predstava”, pomoću koje na opasan način trguje nacionalnim osjećanjima.

Kako komentarišete sve što se desilo u vezi pokušaja Vučića da ode u privatnu posjetu Jasenovcu, a zatim i zabrane Hrvatske?

Prvo, iz note Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske ne vidim da mu je Hrvatska zabranila dolazak, već je upućeno objašnjenje da su o planu te posjete čuli iz nezvaničnih izvora i da je neprihvatljivo da predsjednik druge države na takav način bez poštovanja diplomatskog protokola dolazi u Hrvatsku. Drugo, nejasan je razlog zašto bi uopšte ta posjeta bila privatna. Vučić i drugi predstavnici ove vlasti su naravno znali da je to kršenje protokola, pa je opravdano postaviti pitanje da li je Vučić najavio privatnu posjetu, upravo znajući kakav odgovor će dobiti kako bi namjerno isprovocirao još jednu kvazipatriotsku predstavu. Pored toga, njegova najava privatne posjete Jasenovcu je potpuno neprikladna i svojevrsno unižavanje takve posjete, pošto ako zaista želi da oda počast jasenovačkim žrtvama zbog čega bi se odricao kapaciteta koji ima kao predsjednik države i išao privatno? Nikada nisam čuo da je neko od njegove porodice nastradao u Jasenovcu, pa da bi se time opravdala privatna posjeta, a i da jeste opet ne razumijem zbog čega bi na ovaj način i uz sav ovaj spektakl išao u “privatnu” posjetu.

Može li predsjednik da ode u privatnu posjetu Jasenovcu, a da o tome ne obavijesti hrvatsku vladu?

Ne. I to nema nikakve veze sa Jasenovcem, već sa prijavljivanjem izlaska iz zemlje i dolaskom na teritoriju druge države. I danas kada kao bivši predsjednik izlazim iz zemlje to bude prijavljeno i organizovano po određenoj proceduri. Zato i kažem da je najava privatne posjete očigledno provokacija. Uostalom, ako je zaista želio privatnu posjetu, pa čemu onda uključivanje medija i javnosti i onoliko samohvaljenje tom najavom. Već samim tim, to više nije privatna posjeta. Naravno da se zalažem za to da svakome iz Srbije, kako građanima tako i predstavnicima vlasti, mora biti omogućeno da odaju počast žrtvama našeg naroda na svakom mjestu. Ali ponoviću da je morbidno to upotrebljavati u marketinške svrhe i u svrhe proizvodnje vještačkih tenzija zarad najjeftinijih i najopasnijih političkih poena.

Šta je zapravo Vučić htio ovim da postigne?

Ovakva kvazipatriotska predstava je Vučiću očigledno potrebna u okolnostima kada je za njega postaje sve teže izbeći uvođenje sankcija Rusiji i kada je njegova kosovska politika do te mjere ogoljena da već i sam priznaje da je Srbija tokom njegove vlasti dala sve, a dobila ništa. Sada koristi Jasenovac da bi preusmjerio pažnju patriotskog biračkog tijela na drugo pitanje i da bi još jednom pokušao da od sebe pravi istorijsku ličnost koja “hrabro čini što niko drugi nije” i podigao vještačke tenzije sa Hrvatskom. I to čini sve vrijeme. Da se ne bi vidjelo da je katastrofalnom i kratkovidom kosovskom politikom predavao i ugrožavao naše nacionalne interese, pokušava da ovom predstavom manipuliše najdubljim emocijama našeg kolektivnog bića i sjećanja. On računa s tim da će ovakva predstava naravno proizvesti gnjev našeg naroda i na opasan način trguje takvim nacionalnim osjećanjima. Ali, naravno, ne govori o svojoj ulozi u tome. Ono što je po mom mišljenju Hrvatska propustila u ovom slučaju je da nedvosmisleno pošalju poruku da je predsjednik Srbije dobrodošao da oda počast žrtvama u Jasenovcu i da je njihova reakcija usmjerena isključivo na nepoštovanje procedura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *