Sarajevo se branilo i na Igmanu 1993.: “Ono što neprijatelj države nije uspio u ratu neće ni danas”

Podsjetio je da bi poraz Armije Republike Bosne i Hercegovine 1993. na Igmanu imao dalekosežne posljedice po državu.“Danas se sjećamo jedne od veličanstvenih bitaka ARBiH u odbrani Bosne i Hercegovine. Na Igmanu 1993. zahvaljujući braniocima, najboljim sinovima ove zemlje, spriječen je agresor u namjeri da potpuno blokira Sarajevo. Da se desila ta blokada, to bi imalo utjecaj na strateškom, političkom, vojnom i svakom drugom planu”, ocijenio je.

Uspjeh ARBiH u bici na Igmanu smatra zaslužnim što Sarajevo, kako je rekao, nije bilo u potpunosti blokirano.

“Naravno da se sjećamo svih bitaka. Svega onoga što se dešavalo od 1992. do 1995. iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu. Sjećamo se radi sebe i radi drugih generacija. Kultura sjećanja i pamćenja je veoma bitna za budućnost. Prenosit ćemo mlađim generacijama da znaju šta se dešavalo. To će biti važan putokaz u njihovim životima”, smatra Džaferović.

Prema njegovim riječima, i danas se vodi bitka za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu.

“Danas to nije bitka granatama, puškama, topovima, već je to politička bitka. Postoje snage koje nasrću na Bosnu i Hercegovinu. S ovog mjesta mogu da im poručim da ako nisu uspjeli od 1992. do 1995., tako neće uspjeti ni danas. Neka se okanu ataka na Bosnu i Hercegovinu. Dajte da svi izgrađujemo Bosnu i Hercegovinu kao državu ravnopravnih naroda i ljudi bez obzira na to gdje živjeli, članicu Evropske unije i NATO saveza. To je jedini mogući put i pozivam sve da idemo tim putem što brže i kvalitetnije”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Načelnik štaba 102. motorizovane brigade ARBiH od 1992. do 1995. Hajrudin Grabovica je također podsjetio na značaj igmanske bitke.

“Odbrana Igmana znači odbranu Bosne i Hercegovine. Napad na Igman 1993. i stvaranje tzv. dubokog prstena i blokada glavnog grada – u tom smislu glavni grad Sarajevo bi bio doveden u beziizlaznu situaciju pa samim tim i Bosna i Hercegovina”, prisjetio se Grabovica.

Imao je poruku za građane.

“Oni koji su bili sudionici rata imaju obavezu da udahnu dušu u nišane i mladim naraštajima prenesu doživljaje i događaje. Da istinski svjedočimo onome što se ovdje događalo”, zaključio je Grabovica.

U sklopu manifestacije položeno je cvijeće na mjesto stradanja građana Sarajeva u toku posljednjeg rata. Džaferović je položio cvijeće i na Memorijalnom centru Kovači. Defile veterana “Mladi na putu života” je otkazan zbog vremenskih neprilika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *