Rekord koronavirusa u BiH: 621 novozaražena osoba u posljednja 24 sata

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovan je 621 novi slučaj zaraze koronavirusom, što je najviše od početka pandemije. Umrlo je osam osoba, a testirano njih 2.475.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.759 uzoraka, od kojih je 371 pozitivan na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim Posavskog. Do sada su testirana ukupno 178.964 uzorka, a korona je potvrđena kod 21.345 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječen je 16.981 pacijent, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 168 pacijenata. Trenutno je aktivno 3.739 slučajeva pozitivnih na koronu.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 6 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 625, i to 416 muškaraca i 209 žena.

U posljednja 24 sata registrovane su 242 novozaražene osobe u Republici Srpskoj te dva smrtna slučaja, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo.

U ovom bh. entitetu testirano je 716 osoba.

Iz Banje Luke su 43 osobe, 23 iz Pala, 20 iz Istočnog Novog Sarajeva, 19 iz Istočne Ilidže, 17 iz Zvornika, 15 iz Bijeljine, 11 iz Laktaša, po deset iz Trebinja i Šipova, devet iz Prijedora, osam iz Nevesinja, sedam iz Sokoca, po pet iz Srpca i Čelinca, po četiri iz Kotor Varoši i Foče.

Po tri zaražene osobe su iz Bosanske Dubice i Bosanskog Novog, po dvije iz Bileće, Vlasenice, Gradiške, Dervente, Kneževa, Milića, Mrkonjić Grada, Oštre Luke i Teslića, te po jedna osoba iz Bratunca, Doboja, Istočnog Starog Grada, Lopara, Modriče, Novog Goražda, Ribnika i Rudog.

Riječ je o 133 muškarca i 109 žena, od kojih je 53 mlađe, 159 srednje i 30 osoba starije životne dobi.

Od koronavirusa su se u RS-u do sada oporavile 7.332 osobe, a preminule su 334 osobe.

Do sada su u RS-u potvrđena 11.154 slučaja koronavirusa, a testirane su 88.364 osobe.

“Epidemiološka situacija se pogoršala u svim državama regiona”, rečeno je iz Instituta za javno zdravstvo uz dodatak kako apeli građanima nisu urodili plodom.

Ono što je naglašeno jeste da entitetske vlasti i lokalni štabovi mogu da uvedu oštrije mjere bez obzira na nivo Republike Srpske, a to se odnosi na maksimalan broj ljudi u zatvorenom prostoru, javni prijevoz i slično.

U toku sljedeće sedmice bit će revidirana situacija u školama i drugim ustanovama.

“Molimo građane da se probude, pridržavajte se svih mjera, odgovornost je na pojedincima”, rečeno je iz Instituta.

Podaci za Brčko kažu da je u distriktu u posljednja 24 sata registrovano osam novih slučajeva te na sreću nijedan smrtni ishod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *