Razbijena kriminalna grupa koja je prodavala cigarete bez markica u BiH, uhapšeno šest osoba

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju na području Tuzle, Kalesije i Zvornika provedena je akcija usmjerena na više osumnjičenih lica koja su pod istragom da su se kao organizovana kriminalna grupa, duži vremenski period, bavila neovlaštenim prometom cigareta bez akciznih markica, koje su prodavali na teritoriji BiH.

Na navedeni način osumnjičeni su pribavili novčanu korist u većem iznosu, u vidu neplaćenih indirektnih poreza i akciza na štetu budžeta BiH, saopćeno je iz Tužilšatva.

Prilikom pretresa na više lokacija otkrivena je i zaplijenjena veća količina cigareta bez akciznih markica, koje su bile namijenjene za prodaju na crnom tržištu, kao i određena količina novca.

Istražilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju nalazi se na terenu gdje koordinira rad policijskih službenika SIPA-e i MUP-a TK i MUP-a RS.

Osobe koje su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičene su za krivična djela organiziranog kriminala (čl. 250. KZ-a BiH) i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda (čl. 210a. KZ-a BiH).

Nakon završetka operativnih aktivnosti, postupajući tužilac donijet​će odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *