Putin potajno obnavlja krnji SSSR: Anektiranjem do sna o “velikoj Rusiji”

Piše: Bosnian News Service

Kada je 2005. godine predsjednik Vladimir Putin propadanje Sovjetskog saveza (SSSR) najvećom geopolitičkom katastrofom stoljeća, mnogi nisu bili svjesni da ruski lider nije govorio samo o prošlosti. On je zapravo tada iznosio svoj plan za budućnost.

Još od tada, dakle, prije 16 godina (treba imati na umu da je to govorio samo pet godina poslije preuzimanja predsjedničke funkcije) Putin koristi snažne i tihe taktike anektiranja kako bi u orbitu Moskve vratio teritoriju najmanje tri zasebne države bivšeg SSSR-a.

Iza verzije ruskog sveta, iz kojeg se može bolje razumjeti priča o srpskom svetu na Balkanu, stoje jasni interesi jednog hegemona.

Tiha aneksija Bjelorusije

Iz godine u godinu, a nakon te prijelomne 2005. godine, svjedočili smo ruskom upadu u Gruziju 2008. godine, brutalnoj aneksiji Krima od Ukrajine 2014. godine (nakon čega se Rusija našla pod sankcijama demokratskog svijeta), pa do najnovijeg slučaja tihog anektiranja Bjelorusije, i to vršenjem pritiska na autoritarnog predsjednika te države Aleksandra Lukašenka da finalizira formiranje Unije Rusije i Bjelorusije.

Postoje cijeli dijelovi vlade Rusije koji se specijaliziraju za maligni utjecaj, što je ključno sredstvo u scenariju Moskve anektiranja. Međunarodna politika ne bi smjela ovakvim politikama ostavljati dovoljno prostora za djelovanje. Aktivnosti ovih aktera, čak i onih koji nisu visoko na ljestvici, kumulativno imaju za cilj da realiziraju ove ciljeve anektiranja ili tihog anektiranja na dugoročnom planu.

Naime, Rusija već godinama koristi ekonomske i političke prijetnje, ucjene i druge metode u pokušaju da primoraju svojeg susjeda da uđe u državni savez sa tom zemljom. To bi de facto pretvorilo Bjelorusiju u vazalsku državu, te otvorilo prostora za neku vrstu obnavljanja bivšeg SSSR-a, što je, kao što smo vidjeli, san cilj bivšeg KGB-ovca – Putina.

Iza vještačkih osmjeha i priče o dobrosusjedskim odnosima krije se mnogo opasnija priča.

Sigurnosni izvještaji ukazuju da Bjelorusiji prijeti potencijalna intervencija ruskih sigurnosnih, odnosno vojnih snaga u slučaju da rusko vodstvo bude procijenilo da rasplet situacije u susjedstvu ide mimo njihovih interesa.

Zajednica Rusije i Bjelorusije stvara se od 2. aprila 1996., a imaju i službeno ime: Savez Rusije i Bjelorusije. Ta priča o konfederalnom savezu je mnogo puta odgađana.

Međutim, u posljednje vrijeme stvari su se promijenile. Premijeri Rusije i Bjelorusije, Dmitrij Medvedev i Sergej Rumas, potpisali su 6. septembra prošle godine još jedan bilateralni dokument, ovoga puta o tome da će Moskva platiti Minsku odštetu za gubitke zbog zagađivanja s hidrougljicima ruske tvrtke Transneft.

Rusija želi ujedinjenje 2022.

Taj sporazum je, navodno, trebao biti još jedan koji vodi prema ujedinjenju dvije države do sljedeće, 2022. godine, na čemu, jasno, posebno insistira Rusija. Naime, taj ekonomsko-institucionalni sporazum trebao bi, kako je pisao moskovski list Kommersant, otvoriti vrata ekonomskoj integraciji dviju država koja ne bi bila manja od one između zemalja Evropske unije.

Inače, te 1996. godine potpisano je više ekonomskih i političkih ugovora za dolazak do konfederativne države sa zajedničkim predsjednikom, parlamentom, zastavom i grbom. No, državni brak nije sklopljen. Ali nastale su nove okolnosti.

O čemu se radi? Ruska je ekonomija postala ponovo državna, kao što je i bjeloruska. Inače, britanski list Economist Bjelorusiju naziva “europskom Kubom”.

Dvije države sada su trebale usaglasiti porezni sistem do proljeća 2021., a planirano je uskoro bude ukinut roaming za telefonske razgovore mobitelima, kao što je ukinut između zemalja EU.

Zatim će se, kako je planirano, od 2021. izmijeniti carinska i energetska politika. Iako se ne govori o zajedničkom bankarskom sistemu ili o zajedničkoj moneti, prema pisanju Kommersanta, o usuglašavanju makroekonomske politike, ujedinjenju valuta, plaćanja, a dvije središnje banke trebaju od 2021. raditi na stvaranju nadzora nad bankama i financijama.

“Civilizacija istočnih Slovena”

Indikativno, uoči početka bjeloruske krize moskovska propaganda je ponovo počela plasirati priče o ponovnom ujedinjenju i stvaranju novog, krnjeg SSSR-a.

Rusija, Bjelorusija i Ukrajina će se prije ili kasnije ponovo ujediniti u jednu državu, pošto dijele zajedničku pravoslavno-slavensku kulturu, izjavio je Vladimir Sokolov, profesor na moskovskom univerzitetu RANEPA.

Sokolov, koji predaje u Odjeljenju za državnu službu i politiku regrutiranja, vjeruje da će se tri susjedne zemlje ponovo ujediniti, što je potaknuto opštim padom zapadnih vrijednosti.

U intervjuu moskovskom tabloidu Moskovskij Komsomolec, gdje je govorio o svojoj novoj knjizi Ruski mentalitet: Istorijski putevi Otadžbine, profesor je tvrdio da civilizacija istočnih Slovena treba da odluči da li treba da krene putem sa zapadnoevropskim zemljama, ili da slijedi svoju stazu.

Desit će se tragedija ukoliko savremena Rusija, Ukrajina i Bjelorusija učine sve na isti način kao i Zapad, rekao je Sokolov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *