Provjerili smo poštuju li građani mjere u sarajevskom javnom prijevozu

Shodno navedenom, građani koji su jutros odlučili koristiti javni prijevoz većinom su poštovali sve potrebne mjere da bi zaštitili kako sebe tako i druge ljude od širenja zaraze.

Na fotografijama je primjetno da svi građani koji se voze tramvajima i trolejbusima nose zaštitne maske, poštuju fizičku distancu tako što ne sjede jedni pored drugih na sjedištima, a također nema ni velikih gužvi.

Treba istaći da se radi i o periodu godišnjih odmora, a u toku je i raspust za školarce i studente pa je i zbog toga manje gužve. Ipak, s obzirom na rast broja novozaraženih u glavnom gradu naše države poštivanje preporučenih mjera i u takvim okolnostima je imperativ.

I uposlenici GRAS-a su također zaštićeni, nose maske, što je veoma značajno s obzirom na to da su 23 radnika ovog preduzeća zaražena koronavirusom.

Inače, do sada je u poslijepodnevnim satima u tramvajima popuštanjem mjera, u nekoliko navrata bila zabilježena gužva, građani se nisu naročito pridržavali mjera te samim tim mnogo njih nije nosilo maske i poštovalo fizičku distancu.

Treba istaći da je javni prijevoz u Sarajevu osnovni vid transporta za većinu građana te je odgovornost i na preduzeću GRAS i Vladi KS da povećaju broj tramvaja, trolejbusa i autobusa kako se ne bi stvarale gužve u vozilima.

Ono što je također jutros, ali i u prethodnim danima zabilježeno jeste da je smanjen broj revizora koji će nadzirati poštivanje mjera, ali i voditi računa o tome da se svi građani dezinficiraju prije ulaska u javni prijevoz.

Inače, u prvim danima kako je javni prijevoz počeo raditi građani su mogli ulaziti samo na prvi ulaz te je bila obavezna dezinfekcija ruku, što je veoma bitno kako bi se suzbila zaraza koronavirusom.

Samim tim postavlja se i pitanje koliko se redovno dezinficiraju sredstva javnog prijevoza jer njima svakodnevno fluktuira veliki broj ljudi.

S obzirom na to da je pogoršana epidemiološka situacija u BiH, apelujemo na sve građane da budu odgovorni i da se pridržavaju svih navedenih mjera i preporuka kako bi zaštitili svoje i zdravlje drugih ljudi.