Policija u Sarajevu još nije kažnjavala za nenošenje maski na otvorenom

“Policija je samo upozoravala stanovništvo zbog činjenice da nam je naredba dostavljena na dan kada je stupila na snagu. Željeli smo u ova dva dana dati prostora da se šira javnost upozna sa obavezom nošenja maski te ćemo u narednom periodu početi sa sankcionisanjem”, kazao nam je Mirza Hadžiabdić iz Odjeljenja za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).
Podsjećamo, Krizni štab Kantona Sarajevo je 14. oktobra odlučio da se zaštitne maske moraju nositi i na otvorenom zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom. Ova odluka je na snagu stupila već dan poslije.

Iz sarajevske policije su ranije upozorili da će oni koji ne budu poštivali ovu mjeru biti kažnjeni sa 500 do 1.500 KM. Maske neće morati nositi vozači motornih vozila i električnih romobila, biciklisti i sportisti na treninzima i utakmicama. Odluka će na snazi biti do 31. oktobra.

U anketi Klix.ba većina čitatelja je ovu mjeru ocijenila kao besmislenu, njih 68,74 posto, dok ih 31,26 posto smatra opravdanom.
Osim navedenog, donesena je mjera prema kojoj na zatvorenom mjestu u Kantonu Sarajevo može biti maksimalno 30, a na otvorenom 60 osoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *