– Danas se navršava sedam mjeseci otkad Vam je uručena “Peticija 8372”, Građanske inicijative “Klub 100 – Plus”, kojom se od Vas, kao visokog predstavnika OHR-a u BiH, traži da primjenite Bonske ovlasti i da, nakon blokade u državnim institucijama BiH i ogromnog zakašnjenja u promoviranju takve odluke, nametnete Zakon o zabrani negiranja genocida. Naša inicijativa i zahtjev su humanistička i civilizacijska potreba da se živi na principima Povelje UN-a, i poštivanja odluka Međunarodnog suda u Haagu – navodi se u pismu upućenom visokom predstavniku u BiH.

Iz Građanske inicijative ističu da je Inzkovo obraćanje na zadnjoj sjednici UN Vijeća sigurnosti (UN Security Council), komentirajući 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH, bila reflekcija pravog stanja u BiH.

– S pravom ste istakli da “… unatoč značajnom napretku postignutom u BiH od potpisivanja mirovnog sporazuma prije 25 godina, neki političari nastavljaju ignorirati “temeljne europske vrijednosti”, pa čak i veličaju ratne zločince”. Također ste priznali neke od mnogih neuspjeha Daytonskog mirovnog sporazuma te ste s pravom izjavili da … “Nažalost, međunarodna zajednica napravila je jednu veliku konceptualnu manu tokom provedbe Daytonskog sporazuma. Prerano smo uložili svoje povjerenje u neke političare, a oni su iskoristili našu dobru volju za oživljavanje nacionalističkih, podijeljenih politika, posebno od 2006. godine” – stoji u pismu upućenom visokom predstavniku u BiH.

Građanska inicijativa “Klub 100 – Plus” poručila je Inzku da građani u BiH su uvijek visoko cijenili njegovo bogatstvo znanja, stručnosti i dobre volje.

– I vjerujemo da barem Vama ne trebamo propovijedati o značaju suđenja u Nürnbergu, održanog nakon zlodjela Drugog svjetskog rata. Ovaj je postupak omogućio početak zacjeljivanja rana ljudi, stvorivši put za pomirenje i izgradnju jače i ujedinjenije Europe, i što je najvažnije, osigurao je da su nacistički ratni zločinci “osuđeni na pogrešnu stranu historije”. Da bi narodi Bosne i Hercegovine zaista započeli sa zacjeljivanjem rana, težili boljoj budućnosti, radili na istinskom pomirenju, kao na suđenju u Nürnbergu, moramo osigurati da u BiH ratni zločinci, ratni zločini i genocid budu “osuđeni na pogrešnu stranu uistorije” – navodi se u pismu.

Građanska inicijativa “Klub 100 – Plus” smatra da “narod Bosne i Hercegovine ne može ići naprijed dok živimo u zemlji u kojoj na najvišim nivoima političke strukture BiH, i iz susjednih zemalja, političari otvoreno slave ratne zločince, otvoreno promoviraju poricanje genocida i govor mržnje, uzdižu ratne zločince dajući njihova imena zgradama i ulicama, a optuženim i osuđenim ratnim zločincima dozvoljeno je obavljanje dužnosti na lokalnom i državnom nivou naših parlamenata”.

– Kao stručnjak za Daytonski mirovni sporazum i nefunkcionalni nametnuti Ustav BiH, i kao visoki predstavnik UN-a u BiH, i vi i Vijeće sigurnosti UN-a potpuno ste svjesni da Parlament BiH nikada neće imati konsenzus da se donese zakon o negiranju genocida, jer oni koji negiraju genocid su dio te iste političke infrastrukture u našoj zemlji. Još jednom vas molimo da iskoristite svoje ‘Bonske ovlasti’ i nametnete zakon o negiranju genocida u BiH, te pomognete narodu BiH da ide naprijed. Dopustite da historija dobije novo poglavlje, ponavljanje rezultata suđenja u Nürnbergu, u kojem će pisati da su ratni zločinci, ratni zločini i genocid “osuđeni na pogrešnu stranu historije” u BiH. Pomozite nam da budemo i mi dio civilizirane Europe po vašim standardima – stoji u pismu Građanske inicijative “Klub 100 – Plus” upućenom visokom predstavniku u BiH.