Ovako će izgledati prvi savremeni IT kampus u Sarajevu, gradnja počinje na proljeće

Objekat će se nalaziti iza današnje posljednje linije stambenih zgrada na Šipu, nedaleko od trase buduće Prve transverzale koja je trenutno u izgradnji.

Riječ je o kampusu Infobipa, a prema riječima Dine Ibrahimovića, direktora bh. ureda kompanija snažno raste, kako na globalnom nivou, tako i u BiH. Zgrada će predstavljati centar njihovog poslovanja u BiH. Cilj firme globalno je da postane centar inžinjerske izvrsnosti koji će okupljati najbolje softverske inžinjere u stvaranju inovativnih komunikacijskih rješenja na regionalnom i globalnom nivou. Izgradnja kampusa u Sarajevu korak je u ostvarivanju tog cilja.

“Cilj je da Infobipov kampus u Sarajevu bude odraz kulture ove kompanije i omogući uposlenima da jačaju osjećaj zajednice, te nastave nizati uspjehe u prostoru koji odražava njihovu kreativnost, svestranost i posvećenost. Uposlenici će na jednome mjestu imati najbolje uslove za rad u najsavremenijem okruženju”, kaže Ibrahimović za portal Klix.ba.

Kako navodi, bh. uredi, poslije onih u Hrvatskoj, zapošljavaju najveći broj talenata iz različitih oblasti, i ovaj trend će, nadaju se, rasti sa otvorenjem kampusa i proširenjem kapaciteta.

Podsjetimo, u februaru potpisan je ugovor o kupoprodaji četiri neizgrađene parcele zemljišta na Šipu, koje Općina Centar kao prodavac nakon obavljene javne licitacije prodala Infobipu za potrebe izgradnje objekta s ciljem formiranja planiranog IT parka na Šipu. Vrijednost ovog ugovora bila je 503.000 KM.

“Kampus će predstavljati i jedinstven, te jedan od ključnih Infobipovih razvojnih ali i regionalnih centara. Pored zaposlenika u inžinjeringu i razvoju produkata, naši biznis odjeli u BiH pokrivaju jednu dinamičnu i izazovnu regiju Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, tako da u toj domeni naše kolege rade i u prodaji, finansijama, pravnim odjelima, marketingu, HR-u, itd. U isto vrijeme, članovi timova iz bh. ureda rade i kao podrška timovima u drugim regijama, kao što su Evropa i Azija”, navodi direktor bh. ureda Infobipa.

A kada je počela priča o izgradnji posebnog objekta Infobipa u Sarajevu i zašto?

“Rast naših Hrvatskih i BiH ureda je od početka vodio ideji izgradnje kampusa za naše zaposlenike, gdje bismo mogli generisati kreativnu energiju u prostoru u kojem se mi sami osjećamo najugodnije. Prve diskusije sa vlasnicima raznih zemljišta su počele već 2014. godine, da bismo brojne pregovore i dogovore oko potencijalne lokacije krunisali pobjedom na javnoj aukciji organizovanoj od strane Opštine Centar, u svrhu prodaje zemljišta radi izgradnje poslovno-stambenog kompleksa u službi budućeg IT parka u predjelu naselja Šip, planiranog u blizini”, objašnjava Ibrahimović.

Svakako dodaje naš sagovornik, pandemija koronavirusa je predstavljala svojevrsni izazov za ovaj projekat, naročito u domenu odabira arhitektonske kuće i predstavljanja idejnih projekata.

“Ali to nije značajno utjecalo na planirani tok. Uposleni Infobipa u BiH od samog početka pandemije rade od kuće, što znači da su svi sastanci i prezentacije morali biti održani preko digitalnih kanala i alata. To je cijeli proces komunikacije sa arhitektonskim kućama učinilo izazovnijim, ali smo uspjeli pronaći projekat koji se najviše poklapao sa našom vizijom”, zaključuje Ibrahimović.

Poseban dizajn koji priča priču

Dizajn projekta radila je arhitektonska kuća AHAKNAP, i njihova inspiracija za prostorno oblikovanje objekta kampusa bila je priroda Bosne i Hercegovine – planine, zelenilo, oblici gradova i kanjoni rijeka. AHAKNAP tim nam je dao detaljno objašnjenje inspiracije za dizajn.

Prostorna postavka objekta polarizira dva različita karaktera objekta, jedan koji predstavlja čvrstoću i mirovanje, dok drugi, unutrašnji dio, predstavlja pokret i fluidnost. Poput kanjona, prosječenih rijekom ovaj objekat je “isklesan” i oblikovan prolazom ljudi i prirode kroz njega. Kontrast stabilne vanjske forme koja prati zadatu urbanističku postavku i unutrašnje slobodne forme kanjona.

“Kanjon je jedan amfiteatralno oblikovan trg, mjesto susreta koji povezuje ljude unutar objekta ali i stvara vezu u dva najbitnija pravca: glavni ulaz na sjeveru, a na jugu pejzaž parka. Na ovaj način topografski izazovno postojeće stanje postaje glavna atrakcija objekta i mjesto susreta zaposlenih i gostiju, u kojem se odvija javni formalni i neformalni život kampusa. Osim što je reprezentativan i služi kao prostor za okupljanje, atrij koji povezuje dva funkcionalna bloka štedi i energiju u samoj eksploataciji objekta”, objašnjava Ibrahimović.

Specifičnosti i karakteristike

Površina i izgled kampusa bit će u skladu sa regulacionim planom. Planirano je da objekat ima 3 etaže i mansardu, te osigurava prostor za rad više od 500 uposlenika.

Radni prostori su u kontinuitetu povezani galerijama, te otvorenim prostorom sa dosta različitih funkcija, dopuštajući radnicima mobilnost i kreativnost u krajnjem korištenju prostora.

Javni prostori koji imaju mogućost korištenja i izvan radnog vremena su smješteni u prizemlju: kantina, prostor za djecu uposlenika te ulaz u multifunkcionalnu dvoranu.

U lijevom krilu, na posljednjoj etaži, planirane su stambene jedinice za boravak kolega iz drugih regija/ureda koji su u posjeti Infobipu u BiH, kao i poslovnih partnera. Smještajni kapacitet čine apartmani, dvokrevetne i trokrevetne jedinice.

U materijalizaciji je planirana upotreba lokalnih, prirodnih materijala i to kamenih brisoleja u eksterijeru, te drvene obloge u enterijeru koja doprinosi visokoj kvaliteti radnih prostora.

Vrijednost i rok izgradnje

Obzirom da nastavak projekta uključuje još jako mnogo koraka, aktivnosti, i potencijalnih izmjena, nezahvalno je govoriti o ukupnoj eventualnoj vrijednosti u ovom momentu, kažu iz Infobipa.

“Ono što možemo reći jeste da će ovo biti jedna od najvećih, ako ne i najveća IT investicija u BiH u posljednjih 10 godina, a sa svojom vrijednošću, kampus u Sarajevu neće puno kaskati za kampusom Alpha Centauri koji se gradi u Zagrebu, kao i Pangea kampusom u Vodnjanu, Infobipovim središtem”, navodi Ibrahimović.

Prema planovima, početak gradnje bi trebao krenuti sa građevinskom sezonom, dakle proljeće, najkasnije ljeto naredne godine a završetak radova očekuje se u 2022. godini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *