Ostali Čampara i Milan Tegeltija

Šta se dogodilo pa je počela žestoka utakmica da Ostali dobije poziciju koja u Federaciji u ovom času, po raspodjeli najviših funkcija, treba pripasti pripadniku srpskog naroda?
Elvir Bucalo je dobro znano novinarsko ime: Sarajlija koji je zanat pekao na predratnoj Dvjestodvojci, potom radio na Yutelu, negdje do sredine rata izvještavao iz opsjednutog grada, poslije Daytona bio zapažen dopisnik brojnih domaćih i međunarodnih medija, suradnik Radija Slobodna Evropa, u jeku pandemije pojačao je ekipu BHT-a i uređuje i vodi emisiju “BHT1 uživo”. I to radi zanimljivo, profesionalno, razgovara s ljudima, ima uistinu zapažene goste ne samo iz naše zemlje već i regiona i svijeta. Emisija ima popodnevni termin pa se oni koji rade o njoj mogu informirati i po reakcijama na društvenim mrežama, gdje je – kako to već dugo znamo – iznimno aktivan i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH. Upravo sam, priznajem, prije neko veče iz njegova tweeta saznala da je kolega Bucalo ugostio i Bakira Izetbegovića, lidera SDA. Ne, nije se ovaj dužnik SNSD-a (uobičajeno) referirao na Izetbegovićeve političke stavove, on je silno zamjerio kolegi Bucalu što je neki njegov stav “okarakterisao kao tragikomičan”, pa kaže: “Sutra će biti upućen prigovor RAK-u protiv BHRT, voditelja i svih odgovornih uz pismo UO BHRT”?! Ovaj sjevernokorejski metod tretiranja novinara nije ekskluzivitet samo najmoćnijeg manipulatora ovdašnjim pravosuđem, ima puno primjera političara svih nivoa koji vjeruju da mediji postoje kako bi javnost uvjerili da samo zahvaljujući njima ima i života, ali je ovo vjerovatno najplastičnija demonstracija moći bahatog upravitelja VSTV-om. Onog koji već odavno koristi sve pravosudne poluge kako bi progonio drznike koji podsjećaju na podugački spisak njegovih aferima, poznatih pod zajedničkim imenom Potkivanje.

Prijetnje, ucjene i osvete uvedene su poodavno na velika vrata domaće javne scene. Draganu Mektiću, bivšem ministru sigurnosti BiH, Gordana Tadić, glavna državna tužiteljica i najvažnija Tegeltijina poluga, prijetila je tokom mandata hapšenjem i čim ga je okončao – na osnovu anonimne krivične prijave – zalijepila mu je proces: Mektić je zapravo najkrivlji što se u javnosti počelo govoriti o načinima zloupotrebe pravosuđa, on je taj koji je demistificirao tegeltizam. Što uopće nije spriječilo VSTV da – odmah po objelodanjivanju sramne kupovine diploma – v. d. Gordanu Tadić imenuje na šestogodišnji mandat. Dobila ga je netom što su novinari Žurnala dokazali da se diploma, i u vrijeme božićnih praznika, može dobiti za nepun mjesec: danas Tadićkin tužitelj za progon Oleg Čavka, onaj što je svojedobno hakirao Milorada Barašina kad je bio glavni tužitelj, državu prevrće baveći se anonimnim prijavama, između ostalog i da bi bila zaboravljena brzina kojom je državno tužiteljstvo odbilo zahtjev SIPA da se povedu istrage o kupoprodaji diploma. Zato što je SIPA tražila istragu Centra za obrazovanje iz Širokog Brijega. Kako Čavka trguje istragama, kolega Avdo Avdić je obznanio i ovog vikenda, no to Gordanu Tadić ne zanima: njoj Čavka treba za ekspresan rad na anonimnim prijavama. Koje se ubace u proces, metu izvaljaju po medijskom blatu, završe kao propali slučajevi (Živko Budimir, najsvježiji primjer), ali cilj bude ostvaren: progonitelji dokažu moć ili je u međuvremenu izdašno naplate. Da je drugačije, davno bi makar haker i sakupljač mobitela iz dokaznog materijala ostao bez posla, ali treba i Tegeltiji. Prije koji mjesec, u jeku pandemije, portali su posjete prikupljali na objavljenom snimku koji svjedoči kako jedan ovdašnji dekan, za koga sam Tegeltija tvrdi da mu je veliki prijatelj, govori tužitelju Čavki: Čim sam saznao da ti slušaju ženu, rekao sam ti!

Šta će dekan Muhamed Ajanović u pravosudnoj hobotnici Milana Tegeltije, zašto se VSTV, recimo, ne bavi stanom glavne tužiteljice Gordane Tadić za čiji je zakup Avdo Avdić – na stranicama Oslobođenja – pokazao i dokazao da je obična prevara države, a Tužiteljstvo BiH bez sekunde istrage saopćenjem sve demantiralo? Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, javno je upozorio na poplavu anonimnih prijava i načine na koje tužitelji – birajući svoga sudiju – zapravo provode privatne istrage, pa ni to nikog ne zanima: daleko je važnije sačuvati pravosudnu halku koja će i dalje umjesto zakona provoditi progone i montirati procese. Zato je predsjednik Suda očas postao epicentar afere o kojoj je pressmedia, portal koji djeluje kao kabinet federalnog ministra policije Aljoše Čampare, onog koji servisira privatne istrage i fabricira anonimne krivične prijave, izvijestila u svojih 29 tekstova i u svakom je Debevec bio napadnut zato što kao Jevrej ima pravo i na špansko državljanstvo. Kako to rade, osjeća i Oslobođenje. Mjesecima već izdavaču naše novine dušebrižnici skreću pažnju kako tekstovi koji razotkrivaju Milana, Gordanu, Aljošu…, njemu i biznisu koji vodi mogu donijeti štetu, spominjane su supertajne istrage i padale ponude o nagodbi. Cijena je mala – promjena uredničke politike, ustupanje prostora za panegirike moći i aminovanje (ne)djela uglednika iz halke! Da sam pretjerala u svom prošlom tekstu u kome sam pisala o jadu i bijedi društva u kome živimo na primjeru medicinske sestre i progonu kolege Avde Avdića, shvatila sam kada je tri dana kasnije pressmedia iz svojih pouzdanih kabinetskih izvora (?!) saznala da se sprema optužnica protiv Muje Selimovića, a tri dana kasnije ista ekipa opet ekskluzivno obznanila da je predmet već formiran! Za one koji su zaboravili: pressmedia je portal čiji je vlasnik suprug ministrove savjetnice, a njezin otac administrator. Suprug – izvjesni Dino Bubalo – bio je nagrađen bošnjačkim (SDA) mjestom u kabinetu direktora Uprave za indirektno oporezivanje i u te svrhe je svoj PRoject očas prebacio na dopunsku djelatnost. Vijeće ministara i UIO otkazali su mu ugovor kada su to ustanovili. Aljoša Čampara je u međuvremenu ispao iz SDA (priznajem da ne vjerujem u slučajnosti), no našim parama – parama poreskih obveznika BiH – i dalje opošljava portal u kabinetu, valjda i da bi se na ovakav način svetio onima koji o tome pišu.

A valja ostvariti i politički miraz. Njegov brat Dubravko, ispostavilo se ovih dana, žurno i srčano nastoji postati glavni federalni tužitelj. Aljoša je i dalje Bošnjak u Vladi FBiH, brat mu se izjašnjava kao Ostali i svojevremeno je slovio za najozbiljnijeg kandidata za Ustavni sud FBiH. Šta se u međuvremenu dogodilo pa je počela žestoka utakmica da Ostali dobije poziciju koja u Federaciji u ovom času, po raspodjeli, treba pripasti pripadniku srpskog naroda, vjerovatno zna družina Milana Tegeltije koja se okupila u kafani prošle sedmice. Istina, u skladu s epidemiološkim mjerama – bili su, izvjestio je na svojoj Istrazi kolega Avdić – osim Tegeltije, dekan Ajanović i braća Čampara, no nema sumnje da su barem usput obezbijedili i podršku HDZ-a (čitaj: Mije Krešića, rođaka Gordane Tadić). Komisija VSTV-a je u petak intervjuirala kandidate, od kojih – po izvještaju naše novinarke – najveće šanse ima Ostali Čampara. Tihomir Jurko, v. d. glavnog federalnog tužitelja i donedavno najozbiljniji kandidat, povukao se zato što ne želi kršiti Ustav koji jasno definira raspodjelu vodećih mjesta u FBiH. Kata Senjak je imenovana za predsjednicu Ustavnog suda Federacije, a s obzirom na to da je izabran i Hrvat na mjesto predsjedatelja Doma naroda FBiH, da je predsjedatelj Zastupničkog doma FBiH Bošnjak, kao i premijer Vlade Federacije, Srbima pripadaju dva preostala najviša mjesta – predsjednika Vrhovnog suda i glavnog federalnog tužitelja. Milan Tegeltija, tvrdi Istraga, žuri da imenuje Ostalog Čamparu da bi uzvratio usluge bratu Bošnjaku dok ima strogo kontroliranu većinu u VSTV-u, pa su mu Srbi u Federaciji kolateralna šteta. Ostali šute – čak i redovni branitelji srpstva – s obzirom na to da su ciljevi očito veći od puke nacionalne zastupljenosti proklamirane Ustavom. A šute i Ostali, oni ionako kad budu izabrani na funkciju, prođu kao (neposlušni) Debevec i svi mi ostali. O čijoj glavi jednako rade ona specijalna tužiteljstva, pressmedije i politike koje bi da provode zakon sile umjesto sile zakona. I tragikomični Tegeltija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *