Općina Centar usvojila prijedlog, FK Sarajevo za 1 KM dobija stadion Koševo na 30 godina

Načelnik je predložio da se aktuelnom prvaku BiH u nogometu da stadion na korištenje narednih 30 godina i to za simboličnu cijenu od 1 KM, što je Općinsko vijeće na kraju prihvatilo, a očekuje se da Bordo klub u narednom periodu uloži značajna sredstva u pogledu modernizacije i rekonstrukcije stadiona.

Ajnadžić je u svom obraćanju na današnjoj sjednici rekao:

“FK Sarajevo dodjeljuje se na upravljanje i korištenje Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu putem ugovora o zakupu na period od 30 godina s mogućnošću produženja na još 15 godina. Stadion Koševo daje se na zakup po cijeni od 1 KM mjesečno, s obavezom kluba da na ovaj iznos plati PDV, što uključuje i nesmetano upravljanje i korištenje i ekonomsku eksplotaciju svih poslovnih prostorija, odnosno sadržaja koji su sastavni dio stadiona unutar objekta.

Obaveza FK Sarajevo je da u periodu od 10 godina svoja sredstva investira u modernizaciju stadiona i osposobi ga za kategoriju 4 u skladu s UEFA-inim pravilnicima o infrastrukturi i kategorizaciji stadiona, a u skladu s važećim Regulacionim planom Zetra-zona sporta i rekreacije te idejnim arhitektonsko-urbanističkim rješenjem koje će biti odabrano putem otvorenog javnog nagradnog konkursa kojrh će polovinom narednog mjeseca objaviti Općina Centar.

Općinski načelnik će u saradnji s upravom FK Sarajevo pripremiti usaglašen prijedlog notarski obrađenog ugovora između dvije strane, odnosno Općine Centar kao vlasnika i zakupodavca te FK Sarajevo kao korisnika i zakupoprimca u kojem će biti bliže utvrđena međusobna prava i obaveze u vezi s predmetom ovog ugovora, a koji će se ponuditi na razmatranje i usvajanje na prvoj narednoj sjednici Općinskog vijeća.”

Ranije je direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić istakla da je najveći bh. stadion dom Bordo kluba te da oni žele uložiti klupska sredstva kako bi Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase” doveli do kategorije četiri.

“Ovo je naša kuća, ovo je sve FK Sarajevo. Smatram da bi mi kao klub najbolje znali unaprijediti stadion i dovesti ga do kategorije 4 koja bi nam omogućila da igramo evropske utakmice i da ovdje igra reprezentacija BiH”, istakla je Buljubašić ranije.

Što se tiče samog renoviranja stadiona, glavni cilj aktuelnog prvaka BiH u nogometu svakako je rekonstrukcija terena najvećeg bh. stadiona, odnosno postavljanje novog i modernijeg travnjaka, no zbog početka Premijer lige BiH vrlo vjerovatno da će se na nešto takvo morati sačekati do zime.