Novalić: “Korona 2” će biti nižeg levela, pomoć putem uredbi za najpogođenije grane

On je kazao kako je sam zakon presložna forma i kako se korona-zakon “gurao” dva mjeseca, ali da će novi set mjera u formi uredbi imati isti karakter kao “korona 2”, te da je po novcu iste vrijednosti.

“Pokazalo se da pad od 20 posto, kako je korona-zakon predviđao, nije bio kod tako velikog broja poslovnih subjekata, što je dobro, ali ne možemo se misliti da ne postoji negativan utjecaj pandemije. Nakon šest mjeseci smo uočili da su neke grane prošle katastrofalno loše kao turizam, hoteli, prijevoznici, aerodromi apsolutno nemaju prometa, a izvoznici su ugroženi. Oni nemaju potražnje na zapadu, a ona će se pojaviti kad se pojavi vakcina”, rezimirao je premijer.

Foto: D. S./Klix.baFoto: D. S./Klix.ba

On je najavio kako se sada “formatira jedan program budžetski kroz ministarstva putem uredbi, koji je niži level od korona-zakona da potpomogne samo te ciljane grane kroz ministarstva prometa, turizma i privrede”.

“Mi budžet od pet milijardi koristimo kako govore potrebe, sredstva dolaze i odlaze”, kazao je on nagovjestivši da će nove mjere biti spremne za par sedmica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *