Nerješiv problem: Protesti u Velikoj Kladuši zbog eskalacije migrantske krize

Okupljanje Krajišnika počelo je u 19:00 sati u naselju Polje, u blizini kampa Miral, odakle su poručili da žele što prije rješavanje migrantske krize.

Mještani su sa današnjeg skupa, osim toga, poručili da se protive otvaranju novog migrantskog centra u Unsko-sanskom kantonu.

Iz snimka krajiškog freelancera Admira Veladžića uočljivo je da se pozivu na protest, koji je organizovala lokalna zajednica, odazvalo više stotina ljudi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona je odobrilo današnji skup, ali uz obavezno pridržavanje svih epidemioloških mjera i propisa.

Okupljeni su se tokom protesta pridržavali epidemioloških mjera, uz napomenu da je migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu prevršila svaku mjeru.

Nezavisni blok Velika Kladuša saopćio je da u potpunosti podržava zahtjeve građana koji na protestima traže prava na slobodan i siguran grad.

“Institucije države BiH koje su najodgovornije za ovu situaciju moraju konačno preuzeti odgovornost za ovo stanje i riješiti problem”, stoji u saopćenju.

U Nezavisnom bloku smatraju da se teret migrantske krize mora rasporediti na prostor cijele BiH, a ne da se u Krajini pravi baza za migrante.

Ministar sigurnosti Selmo Cikotić je prilikom posjete Krajini kazao da će jedan od prioriteta u rješavanju migrantske krize biti pojačana kontrola istočne granice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *