Nakon odluke Crne Gore građane BiH će put na more znatno skuplje koštati

Naime Crna Gora je od danas uslovila prekazak granice za građane Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Kosova, Albanije Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije kao i državljane Crne Gore koji su boravili u navedenim državama mogu ući u Crnu Goru uz sljedeće uslove:

– Da posjeduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom;

Takozvani brzi test na antitijela utvrđuje dva parametra – prisutvo imunoglubina G i M (IgG, IgM). Prisustvo prvog, IgG, u krvi ukazuje na to da je osoba bila zaražena virusom (sa simptomima ili bez) te tako stvorila antitijela.

– Da su testovi izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru;
– Da u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Obaveza posjedovanja testa ne odnosi se na djecu do navršene pete godine života.

Kako je građanima BiH ranije bio potreban bilo kakav serološki tekst, ovim je Crna Gora značajnije poskupjela i otežala prelazak.

Ta vijest nije obradovala brojne naše građane koji su planirali svoj godišnji odmor provesti u ovoj zemlji. Sve nove mjere stupile su na snagu u ponoć.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *