Mućke u izboru glavnog tužioca

Iako je ostalo da nadležna komisija VSTV-a obavi razgovore sa trojicom kandidata za glavnog federalnog tužioca, već se govori da je to mjesto namijenjeno Čampari
Iako konkursna procedura izbora glavnog federalnog tužioca još nije okončana, u javnosti se već može čuti da je ova pozicija namijenjena tužiocu Tužilaštva BiH Dubravku Čampari. Osim njega, u utrci su još i njegov kolega iz Tužilaštva Saša Sarajlić i federalni tužilac Munib Halilović.
Zvaničnu potvrdu o imenima kandidata nismo dobili, a iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH kratko su nam odgovorili da je “po navedenom konkursu preostalo da nadležna komisija VSTV-a obavi razgovore sa ukupno tri kandidata”.

Ranije kandidature

Sva trojica su, podsjetimo, bili kandidati i za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a Halilović je tada ušao u uži krug i za to mjesto se borio sa sadašnjom glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić i Dianom Kajmaković. Čampara je bio kandidat i za sudiju Ustavnog suda FBiH.
Ukoliko bi se ispoštovala ustavna odredba, novi glavni federalni tužilac trebao bi biti kandidat iz reda srpskog naroda (Sarajlić). No, po onome što je za Oslobođenje rečeno, šanse za to su jako male, iako Sarajlić ima dugogodišnje tužilačko iskustvo.
Naš izvor otkriva da bi najbolja opcija bila izbor Halilovića, ali, nažalost, naruku mu (po trenutnoj postavci stvari) ne ide to što je Bošnjak. No, sve ovo trenutno odgovara Čampari, bratu federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, koji se izjašnjava kao Ostali. Njemu je, barem po onome što piše Istraga.ba, to mjesto već i obećao prvi čovjek VSTV-a Milan Tegeltija.
Kako će završiti ova saga izbora glavnog federalnog tužioca, a koja još nije dobila epilog jer se (uzalud) čekalo formiranje izvršne i zakonodavne vlasti na nivou Federacije BiH, saznat će se drugog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH zakazane za 22. i 23. oktobar.

Mjesto glavnog federalnog tužioca upražnjeno je još od 2018, a ovu funkciju trenutno kao vršilac dužnosti obnaša Tihomir Jurko. On je za v. d. imenovan na sjednici VSTV-a u novembru 2018, jer je tadašnji glavni tužilac Zdravko Knežević otišao u penziju. Konkurs za glavnog federalnog tužioca zatvoren je još 1. septembra, a na tu poziciju se tada prijavilo šest kandidata, o čemu smo ranije i pisali. Među prijavljenim kandidatima bili su i državni tužioci Oleg Čavka i Miroslav Marković, ali i Jurko za kojeg se govorilo da ima najveće šanse. U međuvremenu, Marković je otišao u penziju, dok je Jurko početkom ovog mjeseca povukao svoju kandidaturu.
“Naime, odredbom člana IV.D.1. Ustava FBiH propisano je da se od šest funkcija (premijer Vlade FBiH, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH, predsjedavajući Doma naroda FBiH, predsjednik Vrhovnog suda FBiH i glavni federalni tužilac) najviše mogu popuniti dvije iz reda jednog konstitutivnog naroda. Nakon raspisivanja konkursa, zaključeno je da će se sa procedurom izbora glavnog tužioca sačekati do izbora zakonodavne i izvršne vlasti. Međutim, u međuvremenu je došlo do izbora predsjedavajućeg Doma naroda FBiH i predsjednice Ustavnog suda FBiH, oboje iz reda hrvatskog naroda. Kako se na poziciju glavnog tužioca, u skladu sa odredbama Ustava, ne može imenovati pripadnik iz reda hrvatskog naroda, v. d. glavnog tužioca je povukao svoju kandidaturu, jer bi njegovo dalje učešće bilo protuustavno i kosilo bi se sa pravilima integriteta”, pojasnili su nam u Federalnom tužilaštvu.

image

VSTV će na sljedećoj sjednici 22. i 23. oktobra birati glavnog federalnog tužioca / Senad Gubelić

Funkciju predsjednika Federacije, podsjetimo, i dalje obnaša Marinko Čavara iz HDZ-a, a poziciju predsjedavajućeg Doma naroda Tomislav Martinović iz iste stranke. Premijer FBiH još je Fadil Novalić (SDA), a Bošnjaci imaju i poziciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma na kojoj je Mirsad Zaimović (SDA).
Predsjednik Vrhovnog suda FBiH je Milorad Novković, a glavni federalni tužilac je od 2003. pa do penzionisanja u novembru 2018. bio Zdravko Knežević.
“Ukoliko bi se poštovala ustavna odredba, naredni glavni federalni tužilac trebao bi biti kandidat iz reda srpskog naroda”, rečeno je za Oslobođenje.

Tegeltijina “većina”

Izvor Oslobođenja otkriva da je od ove trojice kandidata, najbolji izbor za glavnog federalnog tužioca Munib Halilović. Nažalost, čak i kod izbora ovakvih pozicija mora se ispoštovati nacionalni ključ, što još jednom ukazuje na to da se ne biraju oni najbolji.
“Između ostalih, i ovo je jedna od stvari koja je dovela do urušavanja pravosuđa”, kaže naš izvor.
Nezvanično saznajemo i to da su u vrijeme kada je Jurko povukao kandidaturu, ujedno i počele kalkulacije o tome ko bi mogao zauzeti fotelju novog glavnog federalnog tužioca. Isti izvor ovo povezuje s kadrovskim promjenama u VSTV-u i s tim što Tegeltija gubi većinu u Vijeću, jer pojedinim članovima koji su mu davali apsolutnu podršku ističu mandati, a na njihova mjesta dolaze oni koji neće biti uz njega.
Prava slika i prilika našeg pravosuđa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *