U sporazumu, koji je potpisan u Ovalnoj sobi, nema tačke koja govori o međusobnom priznanju Kosova i Srbije, ali sigurno predstvalja koraka ka tome. Trump je izjavio da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut prodor ka ekonomskoj kooperaciji. Vučić je kazao da između Beograda i Prištine postoji mnogo razlika, ali da je ovo veliki korak naprijed.

– Ovo nije trilateralni sporazum, već bilateralni sporazum koji je Srbija potpisala sa SAD. Treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava, što je za nas bilo veoma važno -naglasio je Vučić.

Izaslanik predsjednika SAD Richard Grenell rekao je danas da “ono što mi pokušavamo da uradimo, što predsjednik Trump pokušava uraditi jeste da se fokusiramo na to kako da otvorimo nova radna mjesta u regionu, kao da mladim ljudima pružimo karijere u kojima ostaju i rastu, i da nada postane dio njihovog postojanja”.

Hoti je ocijenio je da je “ovo veliki korak naprijed“ koji treba da vodi ka međusobnom priznanju dvije zemlje. Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD Robert O’Brien poručio je da će jačanje ekonomskih veza između Srbije i Kosova dovesti i do političkog rješenja. Sporazum Srbije i Kosova obavezuje Beograd da ambasadu prebaci iz Tel Aviva u Jerusalem.

Portparol Bijele kuće Judd Deere nazvao je današnji dogovor “još jednim istorijskim sporazumom koji je predsjednik Trump postigao kako bi svijet učinio mirnijim i prosperitetnijim mjestom“. Nakon sastanka u Washingtonu delegacije Srbije i Kosova putuju u Brisel na dalje pregovore.