Kako su agenti ruskog FSB-a otrovali Alekseja Navalnija?

Njemačka vlada saopćila je ove sedmice da su specijalistički laboratoriji u Francuskoj i Švedskoj potvrdili da je ruski opozicioni lider Aleksej Navalni otrovan neravnim agnsom ”novičok” poznatim iz sovjetskog vremena.

Navalni je prozvan čovjekom kojeg se Vladimir Putin najviše boji, što je, očito, platio visokom cijenom.

Podsjetimo, poznatom opozicionaru pozlilo u Rusiji na domaćem avionskom letu 20. augusta, kada je njegov avion prinudno prizemljen da bi on bi primljen u bolnicu u Sibiru.

Otud je dva dana kasnije prebačen u Njemačku.

Portparol njemačke vlade Stefan Seibert rekao je da je Organizacija za zabranu hemijskog oružja, također, dobila uzorke uzete od Navalnija  i da poduzima korake da ih testira u svojim laboratorijima.

 

navlani.jpg - Kako su agenti ruskog FSB-a otrovali Alexeia Navalnya?
Putin ga se bojao

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prema informacijama sigurnosnih stručnjaka, sredinom augusta, najmanje jedan od operativaca ruske tajne službe FSB pratio je Navalnija iz Moskve u Novosibirsk i Tomsk.

Ova služba, nasljednik zloglasnog KGB-a, vodila je aktivnosti protiv Navalnija i podržavala napore Kemlja “da uguši nezadovoljstvo koje odavno tinja u Rusiji”.

Također, FSB ima stalne kontakte sa toksikološkim ekspertima unutar ruskih vlasti koji učestvuju u istraživanjima ”novičoka” i bave se njegovom dostavom.

Pretpostavlja se da su zato bili u dobroj prilici da izvrše pripreme za napad.

Berlinska bolnica Charite, u kojoj je smješten Navalni, potvrdila je da je glavni protivnik ruskog predsjednika – otrovan.

“Klinički nalazi ukazuju na trovanje supstancom iz skupine aktivnih kemijskih supstanci zvanih inhibitori kolinesteraze”, saopćila je berlinska bolnica.

Ruska bolnica u kojoj je prvotno bio liječen kaže da ova supstanca nije bila prisutan. Navalni je i dalje u induciranoj komi, u ozbiljnom je stanju, ali život mu trenutno nije u neposrednoj opasnosti.

Dok se Navalni bori za život, agenti ruskih službi nastavljaju infiltraciju u zemljama diljem Evrope.

Ugledni američki analitičar Janusz Bugajski upozorio je u intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” da su ruske obavještajne službe prodrle i u Bosnu i Hercegovinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *