Italija: Skoro 99 posto smrtnih slučajeva od korone povezano s osobama koje nisu vakcinisane

Nacionalni zdravstveni institut Italije saopćio je kako je od februara ove godine skoro 99 posto smrtnih slučajeva prouzrokovanih koronavirusom povezano s osobama koje nisu u potpunosti vakcinisane, prenosi Reuters.

Prema studiji koja je sadržana u redovnom izvještaju o smrtnim slučajevima prouzrokovanim koronavirusom, institut je također saopćio kako je i nekoliko revakcinisanih osoba preminulo usljed zaraze koronavirusom.

U izvještaju se navodi kako su osobe koje su preminule od zaraze koronavirusom, a ujedno su i revakcinisane, znatno starije s prosjekom od 88,6 godina u odnosu na osobe koje nisu vakcinisane (prosjek godina 80).

Osim toga, Institut je naveo kako su vakcinisane osobe koje su preminule od koronavirusa imale i brojne druge zdravstvene probleme prije same zaraze virusom.Italija je tokom prošle sedmice saopćila kako će slijediti Francusku kada je riječ o uvođenju obavezne vakcinacije protiv koronavirusa. Vlasti su saopćile kako će dokaz o vakcinaciji uskoro biti obavezan za brojne aktivnosti uključujući posjetu restoranima, ulazak u teretane, bazene, muzeje i kina.

Nakon što su saopćene informacije o uvođenju obavezne vakcinacije, Italija je zabilježila i povećan broj građana koji su željeli primiti vakcinu. Do sada je vakcinisano ukupno 57 posto stanovništva starijeg od 12 godina.

“Od 1. februara do 21. jula zabilježena su 423 smrtna slučaja od koronavirusa među vakcinisanim osobama, što predstavlja 1,2 posto od ukupnih 35.776 smrtnih slučajeva zabilježenih u Italiji”, navodi se iz instituta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *