Džaferović, Dodik i Komšić danas se sastaju s vrhom Evropske unije

Prvi sastanak bit će sutra s predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem, a on je zakazan za 12:00 sati u zgradi Evropskog parlamenta. Radni ručak s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyjem održat će se u zgradi Evropske komisije u 13 sati.
Također, članovi Predsjedništva BiH susrest će se i s potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Josepom Borrellom u 15:15 sati.

Podsjetimo, razgovarat će se o provođenju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava te ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo u Evropskoj uniji.

Džaferović je jučer prije odlaska u Brisel iskazao nedvojbeni optimizam kada je riječ o putu naše zemlje ka članstvu u EU.

“Nadam se da će se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u Briselu predstaviti u najboljem svjetlu”, rekao je Džaferović dodavši kako se nada da će Bosna i Hercegovina intenzivnije krenuti u ispunjenje uslova za članstvo u EU.

Štaviše, Džaferović je kazao kako vjeruje da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji već do kraja ove godine, a najdalje na proljeće 2021. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *