Doček Christiana Schmidta: HDZ se solidarisao sa SNSD-om u ignorisanju prijema, ko još nije došao

Christian Schmidt jučer je preuzeo dužnost visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a tim povodom je sinoć u Sarajevu održan i svečani prijem na kojem su bile brojne zvanice, ali ne sve.

U skladu sa političkom situacijom, očekivano, prijem su ignorisali čelnici stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska. Nije došao Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, od kojeg smo, navikli na ispade i skandale, nije došao ni lider SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, čelnici izvršne i zakonodavne vlasti RS-a Radovan Višković, Željka Cvijanović, Nedeljko Čubrilović…

Sa, prvenstveno, SNSD-om te ostalim strankama iz RS-a, “solidarisao” se HDZ-om BiH. Tako se na prijemu nije pojavio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao ni ostali ministri i parlamentarci iz HDZ-a…

Oglasio se i hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić-Radman, koji je Schmidta dočekao porukom da je visoki predstavnik ostatak prošlosti koja je dokaz za nedostatak demokratije u BiH.

Prijemu nije prisustvovao ni predsjednik SDP-a i državni parlamentarac Nermin Nikšić, a nije bilo ni drugih istaknutih članova te stranke. Nikšić je pred sam prijem poslao pismo visokom predstavniku u kojem izražava svoju i SDP-ovu podršku njegovom budućem radu.

Šef SBB-a Fahrudin Radončić, također, nije prisustvovao prijemu, kao ni zvaničnici iz njegove stranke.

I mediji su različito izvještavali o Schmidtu, od omalovažavanja funkcije do brojnih poruka koje su uputili zvaničnici koji su se pojavili na prijemu. Gledajući portale vidljivo je da je dolazak Schmidta, koji je na funkciji visokog predstavnika nakon 12 godina zamijenio Valentina Inzka, u nekim medijima tretirana skoro kao usputna vijest, bez ikakve dubine, a u nekim kao glavna vijest uz priloge i brojne izjave.

RTRS je objavio vijest da je Schmidt preuzeo dužnost, na njihovom portalu nema ni vijesti da je održan prijem, ali su potencirali izjave stranaka iz RS-a da je Schmidt nelegitiman. Slično su izvijestili i drugi mediji iz RS-a.

Nezavisne novine su na svom portalu prenijele tek “suhe” informacije o preuzimanju dužnosti i prijemu, te nekoliko pojedinačnih izjava.

Udarna vijest na portalu Večernjih novina je kolumna Joze Pavkovića pod naslovom “Može li Nijemac spasiti BiH, pacijenta koji je 26 godina zavezan u luđačku košulju”, u kojoj kritizira međunarodnu zajednicu i, između ostalog, poziva visokog predstavnika da ukine visokog predstavnika. Nisu imali vijest sa prijema, samo informaciju da je preuzeo dužnost.

Federalna televizija otvorila je Dnevnik 2 prilogom sa preuzimanja dužnosti u OHR-u, a javili su se uživo i sa prijema. I portali sa sjedištem u Sarajevu su Schmidtovom preuzimanju funkcije dali daleko veći značaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *