Cikotić o migrantskoj krizi: Hrvatska će se suočiti s ozbiljnim posljedicama EU

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je, komentarišući migrantsku krizu u BiH i ubistvo na Otesu koje je počinio migrant, kazao da je to pitanje javnog reda i mira u nadležnosti policijske uprave i kantonalnog MUP-a.

On je kazao da dijeli zabrinutost građana, ali je poručio da postoji sistem nadležnosti od uprave policije preko kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova do entitetskog i određenih agencija na nivou države, koje mogu biti uključene u ovaj problem na zahtjev nižih nivoa sistema sigurnosti.

“Problem se rješava tako da je u posljednja tri mjeseca, od kako sam na čelu Ministarstva sigurnosti, broj migranata koji se kretao od 11 do 13 hiljada spušten na od 5,5 do 7 hiljada. Jučer smo imali 6.138 registrovanih migranata u BiH. To je učinjeno pojačanim angažmanom Granične policije i drugih policijskih agencija, EUFOR-a, angažovanjem sigurnosnih agencija i tužilaštva i identifikovanjem i procesuiranjem onih koji učestvuju u krijumčarenju”, rekao je za TV Sarajevo.

Cikotić smatra da takav pristup već daje rezultate, ali da će tražiti sistematičan rad i u narednim mjesecima i godinama.

“Imamo činjenicu da migrantske rute, koje su išle preko Srbije u BiH, sada idu i preko Rumunije, jer je bosanska ruta postala sve manje sigurna. Kontrolu vršimo na sve obuhvatniji način”, dodao je.

Ministar sigurnosti BiH je komentarisao brutalan snimak koji je objavio njemački Der Spiegel, na kojem se vidi kako hrvatski graničari zlostavljaju migrante i tjeraju ih da se vrate u Bosnu i Hercegovinu.

Cikotić smatra da će se sigurnosni elementi Republike Hrvatske suočiti s ozbiljnim posljedicama Evropske unije zbog navedenih aktivnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *