Banjalučki ljekar Peđa Kovačević: Covid-19 osim pluća uništava i bubrege

Kod njih se, kaže, javljaju dodatni simptomi ove bolesti.

“Zapaljujuća je činjenica da, osim što ovaj virus, prosto rečeno, uništi pluća, bolesnicima uništava i bubrege”, ukazao je dr. Kovačević.

Objasnio je da su pojedini pacijenti određene simptome ove bolesti, za koju još nema lijeka, opisali strašnim.

“Bolest počinje zastrašujuće, temperaturom od 40 stepeni, ne može se skinuti, stradaju pluća, bolesnik se bori za dah, tok ove bolesti najviše liči na neposredni susret sa smrću”, rekao je Kovačević.

Naveo je da je ovaj virus “neprijatelj o kojem se malo zna, ali je dokazano da nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru i na većim okupljanjima na otvorenom smanjuje šansu da se zarazimo ili nekom prenesmo virus”.

U banjalučkoj bolnici preminuo je pacijent od 35 godina od posljedica koronavirusa, a Kovačević je podsjetio da se radi o osobi koja nije imala udruženih komorbiditeta.

Od početka ove sedmice u Covid bolnici UKC-a je umrlo šest odoba od koronavirusa, dok je trenutno 15 na respiratorima i jedan je 1993. godište.

Naveo je da sve tri karike zdravstvenog sistema imaju svoje granice te da liječenje najtežih bolesnika košta od 3.000 do 7.000 KM.

Doktor Kovačević i predstavnici šest udruženja pacijenata uputili su danas apel građanima da se pridržavaju mjera za sprečavanje širenja infekcije Covid -19.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *