Ruska cenzura medija i COVID-19

Cenzura medija u Rusiji nije posebno iznenađenje, cenzura je nastavak državne kontrole medija koja je oduvijek opšte prisutna na tim prostorima bez obzira na ime države i vrstu ideologije koja je podloga nosiocima vlasti. Mnogo je primjera iz prošlosti, a posebno su zanimljivi oni događaji koji su mogli imati globalni uticaj kao što su eksplozija nuklearne elektrane Černobil i incident sa stravčnim posljedicama nuklearne podmornice Kursk. U oba navedena slučaja informacije su kasnile, bile fabrikovane, nepotpune i kontradiktorne.

Trenutna situacija sa globalnom pandemijom COVID 19 nije izuzetak kad je u pitanju skrivanje informacija o svemu onome što se dešava unutar Rusije, a uporedo sa informativnom blokadom unutar zemlje, na međunarodnom planu itekako su aktivne propagandne aktivnosti koje žele u pozitivnom svijetlu prikazati Rusiju i njeno političko vođstvo. Kod ovakvog propagandnog djelovanja, pažljivim analizama se može uočiti da propagandom upravlja jedan centar, a nosioci propagandnog i obavještajnog djelovanja su različiti. Ovdje možemo ubrojati diplomatsko-kozularnu mrežu, razna kulturna i vojna udruženja, medije na engleskom jeziku kao i jednu novinu a to je ponuda i „izvoz“ humanitarne pomoći. Kod ove humanitarne pomoći novina je vojna pomoć što do sada nije bila praksa, odnosno taj segment propagaandnog djelovanja nije bio dovoljno razvijen da bi se nudio kao humanitarna pomoć.

Ne želeći ulaziti u dublju analizu razmjera pandemije i odgovora koje su svaka zemlja ponaosob realizovale evidentno je da su politički lideri prihvatali svaku vrstu pomoći koja se nudila kako bi pokušali umiriti domaće stanovništvo. Za pretpostaviti je da se nije imalo vremena za dublje analize vrsta pomoći koja se prihvata, pa su posljedice takve pomoći izazvale kontraverze, posebno u Italiji i na prostoru Balkana. U medijima su pompezno najavljivane specijalne jedinice ruske vojske koje će vršiti dezinfekciju javnih površina, bolnica i ustanova. U isto vrijeme zvanični podaci o prisustvu virusa u Rusiji su zanemarljivi, što ostavlja utisak da se uspješno nose sa pandemijom COVID 19.  A specijalne jedinice su ništa drugo nego redovne jedinice vojske Rusije, roda ABHO, koje su obučene za asanaciju posljedica izazvanih kontaminacijom korona virusom. Za ovo nije potrebna nikakava posebna oprema, kao ni sredstva, jednostavno je dovoljno da su to namjenska sredstva dekontaminacije koja su dostupna na tržištu. Takođe, većina evropskih vojski ima tu vrstu specijalizovanih jedinica i opreme, uključujući i OS BiH.

Video „Epidemija koje nikad nije bilo“

Evropska služba za vanjsko djelovanje, tijelo EU za odnose sa zemljama van EU, upozorila je na dezinformcije i lažne vijesti koje ruska propaganda emituje preko RT (Russia Today)  na njemačkom jeziku vezano za COVID 19. Navedene dezinformacije su imale ciljne grupe i pojave kao što su migranti, tinejdžeri i razvijanje animoziteta prema vakcinisanju. U tu svrhu je pripremljen i emitovan promotivni video „ Epidemija koje nikad nije bilo“, koji su prenijele mnoge lokalne tv stanice, a koji govori o COVID 19.

Vladimir Putin i Mihail Mišustin na video konferenciji

Razmjere pandemije COVID 19 koje su pogodile Rusiju nisu se u potpunosti mogle skrivati  pa su ruski zvanični podaci govorili o više od 10.000 zaraženih dnevno tako da je tek nakon polovine mjeseca maja došlo do pada ispod 10.000 novozaraženih po danu. Ugledni svjetski mediji kao što su Financial Times i New York Times objavili su podatke da je broj umrlih u Rusiji veći za 70% od zvaničnih podataka. Ovakvo pisanje je naišlo na osudu ruskih zvaničnika tako da je ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov tražio od urednika New York Timesa javni demant objavljenih podataka. Ono što nije cenzurisano je informacija da se premijer vlade Rusije Mihail Mišustin zarazio korona virusom. Analizirajući rusku politiku, način komunikacije sa javnošću i cenzuru u vrijeme pandemije COVID 19, mnogo je vjerovatnije da su urednici Financial Times i New York Times bili u pravu. Nakon objave i javnog priznanja ruskog premijera da je pozitivan na korona virus, javlja se pretopstavka da je obim pandemije, broj zaraženih i umrllih od korona virusa daleko veći od broja koji se zvanično objavljuje. Ovo bi mogao biti politički pragmatičan potez da se narodu pokaže kao i oni koji vladaju dijele istu sudbinu naroda, a sa druge strane poruka  zapadnim medijima kako oni ne skrivaju podatke o broju zaraženih jer javno saopštavaju i da najviši nosioci vlasti su pozitivni na korona virus.

Pandemija COVID 19 nije završena, njen proljetni dio  je u silaznoj putanji, šta slijedi u vremenu ispred nas teško je sa sigurnošću predvidjeti. Mnogo je važnije ono šta i kako smo naučili u prošlosti. Mnogo je naučenih lekcija koje treba proučiti, analizirati i primjeniti. Ono što pozdano znamo da je mnogo dezinformacija koje su pažljivo planirane i odaslane prema svojim ciljevima i sa svojim ciljevima. Ruska propagandna, hibrini rat niskog inteziteta i psihološki rat pokazali su punu agresivnost i iskazali opasnost koja se mora uzeti u obzir. Pandemija je vrijeme kad se sve slabosti jednog društva multipliciraju, dezinformacije lako pronalaze plodno tlo , posebno ako su planirane i plasirane pravovremeno. Međutim, rusko propagandno djelovanje nije i neće biti ograničeno samo na vrijeme pandemija ili drugih globalnih promjena, oni planiraju i neprekidno propagandno djeluju u svrhu realizacije vlastitih geopolitičkih ciljeva. U cilju zaštite potrebno je aktivno pratiti takve aktivnosti i adekvatno reagovati protiv mjerama radi sprječavanja i smanjenja posljedica takvog propagandnog djelovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *